TÜBİTAK'tan Matematik Köyüne Veto

Ali Nesin, bugün Türkiye'deki akademisyenler arasında en fedakar ve en saygın isimlerden biri. Yıllardır matematiği sevdirmek için yayınlar yapıyor, dergiler çıkartıyor, kitaplar yazıyor. Bunların dışında bir de Matematik Köyü var Ali Nesin’in kurduğu.

Her yıl yaz aylarında yüzlerce lise ve üniversite öğrencisi, burada matematik öğreniyor, matematik düşünüyor, matematik çalışıyor. Hani şu yıllardır kime rastlasak "borçlu geçtim", "hep kopya çekerek geçtim" diyerek anlattığı matematik dersini severek, eğlenerek görüyor öğrenciler.

Bu Matematik Köyünde hem Türkiye'nin en seçkin üniversitelerinden hem de Amerika'dan, Avusturya'dan, İngiltere'den, Polonya'dan, İsrail'den bilim adamları hiçbir ücret almadan, yol paralarını dahi kendileri ödeyerek geliyorlar. Ali Nesin'in heyecanı onları da sarmış. Zaten biraz düşününce heyecanlanmamak da elde değil. Bu ülkede gençler dünyanın belki de en kötü ders kitapları ve en kötü müfredatı yüzünden yıllardır matematikten soğutulurken, matematik sadece üniversite sınavında bir kaç puan daha fazla almaya yarayan bir şey haline gelmişken Ali Nesin ve arkadaşları kalkıyor, canla başla çalışıp bir matematik köyü kuruyor, liseli gençleri koca koca profesörlerle buluşturuyor.

Eh, herkes heyecanlanacak diye bir şey de yok elbette. Ali Nesin Hoca, bir hata yapmış, nereden aklına geldiyse herhalde "Yahu bizim bu Matematik Köyümüze ders vermeye Amerika’dan, İngiltere’den insanlar para almadan geliyorlar, burada ders verip destek oluyorlar da, kendi ülkemin bilimle ilgilenen kurumları neden destek olmasın ki?” diye düşünmüş olacak ki, kalkmış bu projesine destek olması için, hani olur a bir kaç yoksul ve dar gelirli ailenin çocuğu daha gelir katılır aralarına falan diye TÜBİTAK’a başvurmuş.

Lakin, bilim kurumumuz olarak; holdinglere bedavadan ürün geliştirmeleri için destek veren, şirketlerle, odalar birliğiyle yani kısacası sermayeyle kolkola gezen TÜBİTAK bu Matematik Köyü işinden hiç mi hiç hoşlanmamış; Ali Nesin’in sunduğu yedi projenin yedisini de reddetmiş. Ama Ali Nesin, TÜBİTAK reddetti diye bu işleri bırakacak adam değil ya; ısrarla sürdürüyor matematik köyü projesini. TÜBİTAK’tan başka herkesin de desteğini bekliyor.

Nesin Vakfı bünyesindeki Matematik Köyüne bağışta bulunmak için aşağıdaki hesap numarasını kullanabilirsiniz. Bağışçıların isimleri http://www.matematikkoyu.org
adresinde de yayınlanıyor. Aceleci arkadaşlar https://secure.cs.bilgi.edu.tr/nesinvakfi/bagis.php adresinden, kredi kartıyla da bağış yapabilir.


Nesin Vakfı
İş Bankası, Parmakkapı Şubesi
Şube kodu: 1042
Hesap numarası: 0687054
IBAN:TR170006400000110420687054

İşte Ali Nesin’in konuyla ilgili web sitesinde yazdığı açık mektup:

28 Mayıs 2010

Sevgili Dostlar,

TÜBİTAK, Matematik Köyü’nde gerçekleşecek lise ve üniversitelilere yönelik 7 yazokulu projesinin 7’sini de, yani tüm yazokulumuzu reddetti...

Dünyanın dört bir yanından ve Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden akademisyenler, beş kuruş para almadan, üstelik yol paralarını da ceplerinden ödeyerek, araştırmalarından, tatillerinden ve ailelerinden fedakârlık yaparak gençlere ders vermek isteyecekler ve TÜBİTAK bunu reddedecek!

Hadlerine değildir! Öpüp başlarına koymaları gerekir. Eşi benzeri olmayan kalitede bir projedir çünkü. Eğer bu işten biraz olsun anlıyorsam bu böyledir. Uygar dünyanın her yerinde her makul kurum böyle bir projeyi destekler. Aksi, çapsızlığın, düşmanlığın, cehaletin göstergesidir.

Yüzlerce lise ve üniversite öğrencisi bu yaz Köyümüze, daha doğrusu kendi köylerine akın akın matematik öğrenmeye ve yapmaya gelecekler. Bu yaz da her yaz olduğu gibi üç ay boyunca Matematik Köyü cıvıl cıvıl olacak. TÜBİTAK’ın olmasa da halkımızın, sizlerin desteğiyle...

50 dolayinda akademisyen liselilere 30, universitelilere 45 ders verecek. Bir öğrencinin bir günlük maliyeti – Köy’ün yıllık gideri göz önüne alındığında – her şey dahil, 50 TL dolayında.

Ülkemizde bilimi desteklemekle yükümlü TÜBİTAK’a beğendiremediğimiz projemizi
desteklemenizi gençler adına rica ediyoruz. TÜBİTAK’ın desteklemeye değer görmediği projelerimizi
http://matematikkoyu.org/lise2010 (lise)
http://matematikkoyu.org/tmd2010 (üniversite)
web sayfalarında bulabilirsiniz.

Desteginizi Nesin Vakfı’nin şu özel hesabına yatırabilirsiniz:

Nesin Vakfı,
İş Bankası,
Parmakkapı Şubesi,
Şube kodu: 1042,
Hesap no: 0687054
IBAN TR170006400000110420687054

Kredi kartıyla bağıs icin: https://secure.cs.bilgi.edu.tr/nesinvakfi/bagis.php

Destekçilerimizin adını ve etkinliğimizin bir raporunu internet sitelerimizde yayımlayacağız.

Gençler, matematik ve bilim adına çok teşekkür ederiz.

Ali Nesin

www.matematikkoyu.org, www.nesinvakfi.org

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails