DERS BAŞLANGIÇ


Paylaş
GENEL MÜZİK BİLGİSİ
Basit bile olsa çalışmalarımızı birlikte, anlaşılır bir şekilde yapabilmemiz için ortak dilimizin olması gerekiyor. Yani MÜZİKÇE konuşacağız bundan sonra. Güzle bir dil, halk arasında "tımbırdatmak", "doğru düzgün bir çalsana, bu ne yaa!" olarak isimlendirilir.Yemek tarifi gibi düşünürsek!
Kullanılacak malzemeler:

PORTE: Beş yatay çizgiden oluşan uzuuun bir yoldur. Çıktığın bu yolda, düşe kalka bir yere ulaştıran çizgilerdir. Müzikte ve hayatta zaman kavramı çok önemlidir ve bir daha aynı çizgiye aynı anda basamayacağını bilerek emin adımlarla yürü bu çizgilerde.

ANAHTAR: Her kapıyı açtığı söylenemez ama yukarıdaki SOL anahtarı genelde bizim kapımızın anahtarıdır. İkinci çizgiye sol diyerek bizi içeri alabiliyor bu anahtar. Başka anahtarla açarsan bizi komşunun evine yada basçının notasına götürü ki, ya hırsız muamelesi görürsün yada sana garip gelen melodilerle karşılaşırsın...

ÖLÇÜ,TEKRAR ve BİTİŞ ÇİZGİSİ: Ölçü çigisi yukarıda gördüğünüz ince narin çizgilerin her biridir. Ölçü denilen rakamlar karşımıza 4/4'lük, 3/4'lük, 2/4'lük, 6/8'lik, 3/8'lik gibi rakamlarla karşımıza çıkar. Eeee! Herşeyimiz hayatımzda ölçülüya! Bu da öyle olacak. Ölçü olayı tamamen nota değerliklerinde öğreneceklerimizle ilgili basit bir matematik işleminden oluşur. TOPLAMA.
Bitiş çizgisi bir ince ve bir kalın çizgiden oluşur, parça sonunda olur. O yolun sonu değildir. Diğer bir parçaya kadar kısa süreli bir uyku hali gibidir.
Tekrar işareti iki nokta üst üste gibi karşımıza çıkar. Şunu ifade eder "...ben anlamadım bir daha çal!" yada "...neee! " gibi hayatımız boyunca tekrar ettiğimiz sözlerimiz gibidir. İki noktayı gördüğünde karşıdakinin anlaması için gerideki diğer iki noktaya kadar dönmek zorundasındır ki anlasın saf :)


NOTALAR ve DEĞERLİK TABLOSU: Herkesin en çok kortuğu şekiller yukarıda gödüğünüz gibidir. Sıradan, zavallı şekillerin bizi korkutmasının sebebi, bilmediğimiz herşeye gösterdiğimiz korku tepkisinin aynıdır. Bırak o senden korksun! Yala yut onu :)
Şimdi üstteki sekilde gördüğün nota ve sus yazan şekilleri tanımanız başlangıç için yeterlidir. Derslerin uygulama kısmında bu şekiller zaten rüyalarınıza gireceği için fazla bakmanıza da gerek yok :)

Artık malzemeler hazır olduğuna göre yemeğe geçebiliriz...

RİTMİK OKUMA
Yemeğin en tatsız bölümü çoğu insana göre pişirme aşamasıdır. Ama ben işin mutfağını severim :)
Başlagıç aşamasında nota ile öğrenmek isteyenler için aşağıdaki nota varyasyonlarını önce metronomla okumaları, daha ileri derslerde boş tel olarak çalmaşarını isteyeceğim.
Size küçük bir sır! 1 lik, 1/2 lik, 1/4 lük, 1/8 lik notalarla 4/4 lük ölçülerde karşınıza bunlardan başka ritim grubu çıkmaz.



HEMEN GİTAR ÇAL!
Duruş ve oturuş bir çok farklı şekilde olabilir. Bunda çaldığınız tarz yada stiller etkilidir. Bu doğru şu yanlış bir tutuş demekten kaçının. Önemli olan anatomik yapınız en uygun tutşu arayıp bulmaktır. Ama temel tutuşları tarzlarına göre bilmek de önemlidir. Örneğin aşağıda bir Klasik Gitar tutuşu görüyorsunuz.

Klasik Gitar Tutuş 1

Klasik Gitar Tutuş 2
Farklı duruş ve tutuşlara bakmadan ve çalışmadam önce u tutuştaki ayrıntılara dikkat edelim. Özellikle başlangıç aşamasında vücudun açısı, ayakları açısı ve sonrada kolların ve parmakların açısını bir inceleyelim. 

Ayakların ve aayaklığın açısına dikkat?

Baş parmağın diğer parmaklardan biraz ileride olması ve
üsten bakıldığında bir (X) gibi görünmesine dikkat edin.

Sağ eli aynada görmeniz gereken pozisyon.

Sol el arkadan görünüş.

NOT: Bu arada belitmeliyim şimdilik fotoğraflar geçici ve internet üzerinden alınmıştır. Çekimlerim yakında eklenerek değiştirilecektir!

Şimdi Gitar çalan elleri nasıl nota  üzerinde şifreleyeceğiz ona bir bakalım?
SAĞ EL
Baş parmak:       p
İşaret parmak:    i
Orta parmak:     m
Yüzük parmağı:  a
Serçe parmak:   x
SOL EL
İşaret parmak:    1
Orta parmak:      2
Yüzük parmağı:   3
Serçe parmak:    4

İlk işimiz sağ elimizi gitar tellerinde bir gezintiye çıkartıp yürümeyi öğrenmek! Şimdilik bunu emekleme aşamasında düşünüp 60 metronomda yapacağız tabi ki. Aşağıdaki boş tel eğzersizleri düzgün yapmanız ileride hızlı bir sağ ele sahip olmanızı sağlayacağını unutmayın.





Bu çalışmayı 60 metronomla 120 metronom arasında çalışmak başlangıç için iyi ama daha iyisine ses çıkartmayacağımı da söylemeliyim. Metronomunuz yoksa al sana metronom linki.
Tabi bu arada sağ teli nasıl çektiğin gibi önemli ayrıntılar devreye giriyor. Parmakla çalarken iki şekilde tel çekebiliriz.
Apoyando: Parmakla teli çektikten sonra üst tele yaslayacak şekilde çekmek. Burada ton daha gür ve gövdenin sesini tınlatacak şekilde elde edilir.

Triando: Tırnakla tel çekilirken tel biraz ezilerek avuç içine gönderilmesiyle elde edilir. Daha metalik ve açık tınılar yakalamak için kullanılır. "Picado" da denilir.
Related Posts with Thumbnails