Bobby McFerrin




Robert ‘’Bobby McFerrin Jr. 10 kez Grammy ödülü kazanmış vokal sanatçısı ve orkestra şefidir. 11 Mart 1950 tarihinde New York – Manhattan doğumlu olan McFerrin 1988 de çıkardığı hit parçası ‘’ Don’t Worry , Be Happy ‘’ ile tanınmaktadır .




McFerrin , Opera baritonu Robert McFerrin ve opera şarkıcısı & profesör Sara Copper ‘ in oğlu olarak dünyaya geldi . Robert,Sr New York kent operasındaki ilk Afrika kökenli Amerikalı idi .
w
McFerrin , ender olarak uyguladığı geniş 4 oktavlık vokalleri ile tanınır , bir çok performansında polifonik efektler yaratmak için , normal ve falsetto ses perdeleri arasında hızlı ve akıcı bir geçiş yapmaktadır , hem ana melodilere ve hemde şarkıların bazı kısımlarına etkileyici bir şekilde eşlik etmektedir .Ağız ve göğsüyle yarattığı vokal perküsyonlarını kullanmaktadır .



McFerrin in dikkate değer bir dökümanı ise 1984 te çıkardığı ve şarkı söylemeye yaklaşımı niteliğindeki ‘ The Voice ‘ albümüdür . İlk Jazz solo albümü hiçbir eşlik eden olmadan kaydedilmiştir .
www.genckolik.net
McFerrin’in ‘’Don’t Worry , Be Happy ‘ parçası 1988 de Pop Hit parçasıydı ve ‘’ Yılın şarkısı ‘’ ve ‘’ Yılın albümü ‘’ ödülünü kazandı . McFerrin aynı zamanda içinde piyanist Chick Corea,Herbie Hancock , ve Joe Zawinul , baterist Tony Williams ve viyolonselist Yo-Yo Ma nında bulunduğu sanatçılarla çalışmıştır .
www.genckolik.net
DİSKOGRAFİ

Solo
* Bobby McFerrin (1982)
* The Voice (1984)
* Spontaneous Inventions (1985)
* Elephant's Child (1987)
* Simple Pleasures (1988) ( "Don't Worry, Be Happy" - #1 Albümden alınan hit parçası )
* Don't Worry, Be Happy (1988)
* How the Rhino Got His Skin/How the Camel Got His Hump (1990)
* Medicine Music (1990)
* Many Faces of Bird (1991)
* Sorrow Is Not Forever (1994)
* Paper Music (1995)
* Bang! Zoom (1997)
* Circlesongs (1997)
* Mouth Music (2001)
* Beyond Words (2003) - ( Chick Corea, Cyro Baptista ve Richard Bona ile birlikte )

Ortak Çalışmalar
* The Just So Stories, Jack Nicholson ile birlikte [ 1987 ]
* Play, Chick Corea ile birlikte ,[ 1990 ]
* Hush, Yo-Yo Ma ile birlikte [ 1991 ]
* The Mozart Sessions, Chick Corea ile birlikte [ 1996 ]

Konuk Olarak
* Pharaoh Sanders, Journey to the One, 1980
* Grover Washington, Jr., The Best Is Yet to Come, 1982
* Various Artists, The Young Lions, 1983
* Charles Lloyd Quartet, A Night in Copenhagen, 1984
* Various Artists, A Tribute to Thelonius Monk, 1984
* Chico Freeman, Tangents, 1984
* Michael Hedges, Watching My Life Go By, 1985
* The Manhattan Transfer, Vocalese, 1985
* Joe Zawinul, Dialects, 1986
* Weather Report, Sportin' Life, 1985
* Al Jarreau, Heart’s Horizon, 1988
* Quincy Jones, Back on the Block, 1989
* Laurie Anderson, Strange Angels, 1989
* Gal Costa, The Laziest Gal in Town, 1991
* Dizzy Gillespie, "To Bird With Love", 1992
* Jack DeJohnette, Extra Special Edition, 1994
* Yellowjackets, Dreamland, 1995
* George Martin, In My Life, 1998 - Robin Williams ile bir araya geldi
* En Vogue, Masterpiece Theatre, 2000
* Bela Fleck and the Flecktones, Little Worlds, 2003
* Chick Corea, Rendez-Vous in New York, 2003
* Wynton Marsalis, The Magic Hour, 2004
* Bobby McFerrin, Family Guy, 2005


Grammy Ödülleri
* 1985, En iyi erkek Jazz Vokal, "Another Night In Tunisia" with Jon Hendricks
* 1985, 2 ya da daha fazla sesle en iyi Vokal aranjmanı, "Another Night In Tunisia" Cheryl Bentyne ile birlikte
* 1986, En iyi erkek Jazz Vokal, "Round Midnight"
* 1987, En iyi erkek Jazz Vokal Performansı, "What Is This Thing Called Love"
* 1987, En iyi çocuk albümü , "The Elephant's Child" Jack Nicholson ile birlikte
* 1988, Yılın şarkısı, En iyi erkek Pop Vokal, Yılın kaydı ( parça ) "Don't Worry, Be Happy"
* 1988, En iyi erkek jazz Vokal Performansı, "Brothers"
* 1992, En iyi Jazz Vokal Performansı, "Round Midnight"

Yo-Yo Ma

Yo-Yo Ma - Bobby McFerrin


Yoyoma & Bobby Mcferrin - Hush, Little Baby


http://hotfile.com/dl/91092748/1f79493/Yo-Yo_Ma__Bobby_McFerrin-_Hush.part2.rar.html
http://hotfile.com/dl/91098523/061e247/Yo-Yo_Ma_-_-_Bobby_McFerrin-_Hush.part1.rar.html
YOYOMA
YO-YO MA/ Çelloda ideal tını yerine rebab, ut, insan sesini araştırıyorum
Albümleri 13 Grammy ödülü kazanan çellist Yo-Yo Ma bir süredir İpekyolu projesi üzerine çalışıyor. İpekyolu'nun geçtiği ülkelerin bestecilerine eser sipariş veriyor, bu ülkelerin müzikçileriyle seslendiriyor. Bir ön eleme sonucu Türkiye'den de Hasan Uçarsu'ya eser siparişi verdi. Uçarsu'nun bestesini 2002'de seslendirdi. 2001'de üç resital vermek üzere Türkiye'ye geleceğini duyunca röportaj başvurusunda bulunduk. Menajeri lütfedip 15 dakika ayırdı. Sözleştiğimiz saatte Yo Yo Ma bizi aradı, söz Seikilos'un mezar taşına gelince saati unutup derin bir sohbete daldı. Birçok soru sordu. Telefonu kapattığımızda süre 50 dakikayı geçiyordu... Röportajdan önce konservatuvardan bir çello öğretmeniyle konuştum. Çellonun 20.yy'daki peygamberi olduğunuzu söyledi. David Popper ve Pablo Cassals'ın çelloda geliştirdiği doğal çalma tekniğinin 20.yy ortasında Alman ekolü tarafından zapturapta alınmak istendiğini, sayenizde yeniden özgürlüğüne kavuştuğunu anlattı. Röportajlarınızda haksız eleştirilerden yakınıyorsunuz. Bu özelliğiniz yüzünden mi hedef haline geldiniz?
- Çok, çok ilginç bir soru. Mükemmeliyet ya da ifade gücünden birini seçmek zorunda kalsaydım, ben ifade gücünü seçerdim. Öncelikle müziğin ne söylemek istediğini anlamaya çalışıyorum. Besteci gerçekte ne söylemek istiyor, diye soruyorum kendime. İfade gücünün temelinde bu sorunun cevabı yatıyor. Konuştuğunuz kişi şu açıdan çok haklı; ben ideal çello tınısının peşinde değilim. Çello aynı zamanda ut, rebab, kemence, obua ya da insan sesi gibi tınlayabilir mi, sorusunun peşindeyim.
Petunya'nızla yollarınız nasıl kesişti? İstanbul'a getireceğiniz, 1733 Montagnana yapımı bu nadide çalgıyı satın almayı nasıl başardınız? - Harika bir çelliste aitti. Emekli olmaya karar verince enstrümanını satışa çıkardı. Tabii ki satın almam imkansızdı. Bir banker borç verdi. Başlangıçta taksidini bile ödemek zordu. İlk birkaç yıl sadece faizini ödeyin yeter, dediler. Bu sayede sahip oldum. 15 yıldır bu çelloyla çalıyorum.

Bosnalı çellistin öyküsü beni çok etkiledi
Ya diğer çellonuz, Jacqueline du Pre'nin paha biçilemeyen Stradivarius çellosu?
- Rastlantılar sonucu bu çalgıya sahip oldum. Aslında uzun yıllar ödünç alıp çaldım. Hiçbir zaman sahip olamayacağımı düşünüp geri verdim. Du Pre ölünce ailesi çalgıyı satın aldı ve bana ödünç verdi. İstediğim kadar kullanma şansına sahip oldum.
İstanbul konserinde, ikinci akşam 20'inci yüzyılda insanlık adına belki de son efsaneyi yaratan Saraybosnalı çellist için yazılmış bir eser seslendireceksiniz. Öyküsünü nasıl öğrendiniz, kendisiyle tanıştınız mı? - İsviçreli besteci Lev Markieviç'ten duydum. D. Wilde'ın bestesini getirip, bu eseri mutlaka çalmalısın, dedi. Repertuarıma kattım. Böylece öyküyü de öğrenmiş oldum. Birkaç yıl sonra Manchester'de dostum Ralph Kirshbaum'un düzenlediği bir festivale katılmıştım. Saraybosnalı çellisti de davet etmişti. Orada tanıştık. O gün, Saraybosna'daki problemler sona erene kadar, bu eseri her gittiğim yerde çalmaya karar verdim.
Acaba her gün o bombalanarak yıkılan konser salonuna gidip, yaylı çalgılar dörtlüsünün ölen üç üyesi anısına konser vermeyi sürdürüyor mu, ne dersiniz? - Beni etkileyen pazar yerine düşen bombada hayatını kaybeden 21 kişi için yaptığıydı. 21 gün boyunca her öğleden sonra saat 4'te pazar yerine gitmiş ve kurbanlardan birinin anısına çello çalmış. Bu eseri her çaldığımda şiddet kurbanlarının anısına adıyorum. Ne yazık ki şiddet o kadar fazla can alıyor ki.
Tarihteki ilk yazılı müzik örneğinin bulunduğu topraklara geliyorsunuz. Anadolu'nun geçmişinden bugüne uzanan müzik macerası hakkında bilginiz var mı?

- Bahsettiğiniz müzik örneğini daha önce hiç duymamıştım. Kime ait bu müzik örneği?
Adı, Seikilos'un Mezar Yazıtı. 1. yy'dan kalma. 1923'te İzmir'de bulundu ve şu anda Rotterdam Müzesi'nde. Gregorio Panigua'nın bir albümünde bu eser seslendirildi. İşte bu kadar zengin kültürü olan topraklarda konser vereceksiniz.
- Çok ilginç. Eğer sizde CD'si varsa, İstanbul'a geldiğimde dinlemek isterim. Bir süredir Osmanlı Müziği'ni, halk müziğini öğrenmeye çalışıyorum. Adnan Saygun'un Çello Partita'sını, bazı oda müziği eserlerini inceliyorum. Tanburi Cemil'in eski kayıtlarını dinledim. Osmanlı çalgısı olarak udu inceledim, lutla, Çinlilerin pipasıyla karşılaştırdım.
İstanbul'da ne çalacaksınız, neden bu eserleri seçtiniz? - İlk gün çağdaş Amerikalı besteci Crumb'ın sonatıyla başlıyorum programa. Bach'ın çellonun sesini adım adım mükemmelleştirdiği altı çello süitinden en yetkin örnekler diyebileceğimiz beş ve altıncıları çalacağım. Bir de, bir zamanlar İstanbul'da yaşamış olan, babamın öğrencilerinden Cerepnin'in eseri var repertuarda. İkinci gün ise müziğin tarihte ve farklı coğrafyalardaki şaşırtıcı yolculuğunu yansıtan bir program var. Avrupa halk müziğindeki keman çalma tekniği çağlar içinde hiç bozulmadan Kanada'ya, Amerika'nın kuzey ucundan başlayıp Appalachia Dağları'nı aşıp en güneye ulaşmış. Bunu Appalachia Waltz'da göreceğiz. Aynı örneğin Çin'deki boyutunu B. Sheng'in 'Çin'de Duyulan 7 Ezgi'sinde duyacağız. Adnan Saygun'la Bella Bartok'un Anadolu'da yaptığını Zoltan Kodaly ülkesinde denemiş. Solo viyolonsel sonatı bu amaçla seçtik.


İLK KONSERİNİ 5 YAŞINDA VERDİ: Paris'te Çinli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.Besteci olan babası ona özel bir çello yaptırdı. Ölçü, ölçü bölüp oğluna Bach süitlerini öğretti. Yo-Yo Ma beş yaşındaki ilk konserinde Bach çaldı. 1962'de ABD'ye gidip Julliard'a girdi. 1978'de aldığı Fisher Ödülü'yle yolu açıldı. Yaklaşık 50 CD'si yayımlanan sanatçının birkaç yıl önce bir bahçıvan, kabuki oyuncusu, yönetmen, dansçı, buz patenci ve koreografla Bach'ın her çello süiti için birer film çekmesi, ayrıca eserleri yeniden yorumlaması müzik dünyasında büyük ilgi uyandırdı.
ALINTI: (Serhan Yedig / 22 Nisan 2001 / Hürriyet)

Egberto Gismonti Amin

Egberto Gismonti Amin (Carmo olarak 5 Aralık 1947 doğumlu, Rio de Janeiro, Brezilya), Brezilyalı besteci, gitarist ve piyanist.
Gismonti piyano altı yaşındayken resmi müzik çalışmalarına başladı.  15 yıldır klasik müzik eğitimini tamamladıktan sonra, Nadia Boulanger ve besteci Jean Barraqué, Schoenberg ve Webern bir öğrencisi ile orkestrasyon ve analiz çalışması için Paris'e gitti.  Brezilya'ya döndükten sonra, Gismonti diğer müzik türlerini keşfetmeye başladı.  O "choro", gitar çeşitli  Brezilyalı enstrümantal popüler müzik gibi tarafından orkestrasyon ve akor voicings için Ravel'in yaklaşımla çekti.  amacıyla yılında 6 telli klasik enstrüman başlayan ve 1973 yılında on telli gitar geçiş, gitar çalmayı öğrendi bu müzik çalmak için.  O farklı ayarlamalar deneme ve yeni sesler arıyarak iki yıl geçirdi.  Bu keşif daha kalimbas onun kullanımı yansıtılır, Sho, ses, çan, vb erken 70'lerde, o gibi müzisyenler çekilen unsurlar dahil onun geçerli stil için zemin hazırlamıştır vardı geniş Django Reinhardt olarak  Jimi Hendrix.  1970'lerde ve 1980'lerde yılında ECM için Nana Vasconcelos kayıt ile birkaç kez birlikte çalıştı. Brezilyalı yayımlanan Eponymous Egberto Gismonti resmen ABD'de yayımlanan hiçbir zaman  Bazı en çok satan albümü gibi. (çeviri google o yüzden böyle özür:)
Ayrıca böyle çok çalışmaları olan birisinin çok az kişi tarafından bilinmesi  ilginçtir!


Albums:
  • Egberto Gismonti - 1969 - Brazil--(Monaural original copies are valued @ $75 in fine condition)
  • Sonho 70 - 1970 - Brazil
  • Janela De Ouro - 1970 - France
  • Computador - 1970 - France
  • Orfeo Novo - 1971 - Germany
  • Água & Vinho - 1972 - Brazil
  • Egberto Gismonti - 1973 - Brazil a.k.a. Arvore
  • Academia De Danças - 1974 - Brazil
  • Coraçoes Futuristas - 1976 - Brazil
  • Dança Das Cabeças - 1977 - Germany (ECM) with Nana Vasconcelos
  • Carmo - 1977 - Brazil
  • Sol Do Meio Dia - 1978 - Germany (ECM)
  • No Caipira - 1978 - Brazil
  • Solo - 1979 - Germany (ECM)
  • E. Gismonti & N. Vasconcelos & M. Smetak - 1979 - Brazil
  • Magico - with Charlie Haden and Jan Garbarek - 1979 - Germany (ECM)
  • Circense - 1980 - Brazil
  • Folk Songs - with Charlie Haden and Jan Garbarek - 1981 - Germany (ECM)
  • Em Familia - 1981 - Brazil
  • Sanfona - 1980 - Germany (ECM) solo and with Academia de Dancas
  • Fantasia - 1982 - Brazil
  • Guitar From ECM - 1982 - France
  • Sonhos De Castro Alves - 1982 - Brazil
  • Cidade Coraçao - 1983 - Brazil
  • Egberto Gismondi & Hermeto Pascoal - 1983 - Brazil
  • Works - 1984 - Germany (ECM)
  • Egberto Gismonti - 1984 - Brazil
  • Duas Vozes - 1985 - Germany (ECM) with Nana Vasconcelos
  • Trem Caipira - 1985 - Brazil
  • Alma - 1986 - Brazil
  • Feixe De Luz - 1988 - Brazil
  • Pagador De Promessas - 1988 - Brazil
  • Dança Dos Escravos - 1989 - Germany (ECM)
  • Kuarup - 1989 - film music score - Brazil
  • Duo Gismonti/Vasconcelos Jazzbuhne Berlin - 1989 - live recording - East Germany
  • Infância - 1990 - Germany (ECM)
  • Poetic Anthology of Joao Cabral De Mello E Neto - 1979 - Brazil
  • Poetic Anthology of Ferreira Gullar - 1979 - Brazil
  • Poetic Anthology of Jorge Amado - 1980 - Brazil
  • Children's Music - A Viagem Do Vaporzinho Tereré- with Dulce Bressante - 1980 - Brazil
  • Children's Music - O Pais Das Aguas Luminosas - 1980 - Brazil
  • Children's Music - O Girigivel Tereré- with Francis Hime - 1980 - Brazil
  • Amazônia - 1991 - film music score - Brazil
  • El Viaje - 1992 - film music score - France
  • Casa Das Andorinhas - 1992 - Brazil
  • Musica De Sobrevivéncia - 1993 - Germany (ECM)
  • Egberto Gismonti - 1993 - Live at the 87 Festival in Freiburg Proscenium - CDV - Germany
  • Egberto Gismonti - 1993 - Live at 93 São Paulo -Tom Brazil - Brazil
  • Zigzag - 1996 (ECM)

  • Meeting Point - 1997 (ECM)
  • In Montreal - 2001 (ECM) with Charlie Haden
  • Saudacoes - 2009 (ECM) with Alexandre Gismonti
Albums as producer and/or arranger:
  • Dulce - O Samba Do Escritor - 1968 - Brazil
  • Maysa - 1969 - Brazil
  • Agostinho Dos Santos - 1969 - Brazil
  • Marie Laforet - 1970 - France
  • Johnny Alf - Nos - 1973 - Brazil
  • Airto Moreira - Identity - 1975 - USA
  • A Barca Do Sol - 1975 - Brazil
  • Flora Purim - Open Your Eyes, You Can Fly - 1975 - Brazil
  • Paul Horn - Altura Do Sol (High Sun) - 1976 - USA
  • Wanderléa - Vamos Que Eu Ja Vou - 1977 - Brazil
  • Marlui Miranda - Olho D’Agua - 1979 - Brazil
  • Nana Vasconcelos - Saudades - 1979 - Germany
  • A Cor Do Som - Intuição - 1984 - Brazil
  • Bernard Wystraete - Intromission - 1985 - France
Production and/or Performances as musician in Carmo/LPs released in Brazil:
  • Andre Geraissati - Entre Duas Palavras - 1983
  • Nando Carneiro - Violão - 1983
  • Luiz Eça - Luiz Eça - 1984
  • Robertinho Silva - Bateria - 1984
  • Piry Reis - Caminho Do Interior - 1984
  • Aleuda - Oferenda - 1984
  • Antonio José - Un Mito Uma Coruja Branca - 1984
  • Carioca - Sete Dias, Sete Instrumentos, Musica - 1984
  • Grupo Papavento - Aurora Dorica Para O Embaixador De Jupiter - 1984
  • Artistas Carmenses - Carmo Ano 1 - 1985
  • Luigi Irlandini - Azul E Areira - 1985
  • Mú Carvalho - Meu Continente Encontrado - 1985
  • William Senna - O Homen Do Madeiro - 1985
  • Nando Carneiro - Mantra Brasil - 1986
  • Luiz Eça, Robertinho Silva and Luiz Alves - Triângulo - 1986
Marco Bosco - Fragmentos Da Casa - 1986 Piry Reis - Rio Zero Grau - 1986 Fernando Falçao - Barracas Barrocas - 1987
Production and/or Performance in Carmo/ECM CD’s released outside of Brazil:
  • Arvore - Egberto Gismonti, group and Orchestra - 1991
  • Circense - Egberto Gismonti , group and Orchestra - 1991
  • Violão - Nando Carneiro - 1991
  • Kuarup - Egberto Gismonti, group and Orchestra - 1991
  • Academia De Danças - Egberto Gismonti, group and Orchestra -1992
  • Trem Caipira - Egberto Gismonti group - 1992
  • Nó Caipira - Egberto Gismonti, group and Orchestra - 1992
  • Amazonia - Egberto Gismonti group - 1992
  • 7 Dias, 7 instrumentos, musica - Carioca - 1992
Music for Ballet:
  • Maracatu / Choreography of Décio Otero with Ballet Stagium - 1974 - Brazil
  • Coraçoes Futuristas / Choreography of Vitor Navarro with Corpo De Baile Do Teatro Municipal De São Paulo - 1976 - Brazil
  • Conforme A Altura Do Sol, Conforme A Altura Da Lua / Choreography of Décio Otero with Ballett Stagium - 1978 - Brazil
  • Dança Das Cabeças / Choreography of Décio Otero with Ballet Stagium - 1978 - Brazil
  • Construçao / Choreography of Klaus e Angel Vianna - 1978 - Brazil
  • Sonhos De Castro Alves / Choreography of Antonio Carlos Cardoso with the Corpo De Baile Do Teatro Castro Alves - Salvador - 1982 - Brazil
  • Variaçoes / Choreography of Graziela Figuerca with Grupo Coringa - 1984 - Brazil
  • Agua y Vinho / Choreography of Philip S. Rosemond at University of Cincinnati - 1986 - Ohio, USA
  • Pantanal / Choreography of Décio Otero with the Ballet Stagium - 1986 - Brazil
  • Variações Sobre Villa Lobos / Choreography of Décio Otero with the Ballet Stagium - 1987 - Brazil
  • Maracatu / Choreography and performance of Ballet Babinka - 1986 - Uruguay
  • Jogo De Buzios / Choreography of Antonio Carlos Cardoso with the Corpo De Baile Do Teatro Castro Alves - 1988 - Brazil
  • Natura / Choreography of Laura Dean Dancers and Musicians - 1988 - Live music performance in USA
  • Sonhos De Castro Alves 2 / Choreography of Victor Navarro with the Corpo De Baile Do Teatro Castro Alves - 1988 - Brazil
  • Inconfidentes / Choreography of various choreographs with the Corpo De Baile De Teatro Palacio Das Artes - 1988 - Brazil
  • Iemanja / Choreography of Joe Alegado with Tanz-Forum (Opera’s Ballet of Cologne) - 1990 - live music performance at Philharmonic of Köln - Germany
  • Danças Solitarias / Choreography of Jochen Ulrich with Tanz-Forum (Opera’s Ballet of Cologne) - 1990 - performance at Philharmonic of Köln - Germany
  • 7 Anéis / Choreography of Jochen Ulrich with Tanz-Forum (Opera’s Ballet of Cologne) - 1990 - performance at Philharmonic of Köln - Germany
  • Arrivals and Deparatures / Choreography of Philip S. Rosemond - 1991 - Space for Dance - Boulder, Colorado, USA
  • Carmen / Choreography of Jochen Ulrich with Tanz-Forum (Opera’s Ballet of Cologne) - 1993 - performance at Köln, Ludwigsburg and Ludwigshafen - Germany
Movie Scores:
  • A Penultima Donzela / Directed by Fernando Amaral - 1969 - Brazil
  • Em Famiglia / Directed by Paulo Porto - 1971 - Brazil
  • Confissões do Frei Abóbora / Directed by Braz Chediak -1972 - Brazil
  • Janaina / Directed by Olivier Perroy - 1973 - Brazil
  • Terra do Guaraná / documentary - 1974 - Brazil
  • Quem tem Medo do Lobisomem / Directed by Reginaldo Farias - 1973 - Brazil
  • Nem os Bruxos Escapam / Directed by Valdir Ercolani - 1974 - Brazil
  • Polichinelo / Directed by Jean Pierre Albicoco - 1975 - Brazil
  • Raoni / Directed by Jean Pierre Dutilleux - 1976 - France
  • Parada 88 / Directed by José by Anchieta - 1977 - Brazil
  • Cruising / Directed by William Frietkin - 1979 - USA
  • Ato by Violência / Directed by Eduardo Escorel - 1980 - Brazil
  • Pra Frente Brasil / Directed by Roberto Farias - 1981 - Brazil
  • Euridyce / Dir. by Mauro Alice / Documentary - 1983 - Brazil
  • Avaeté / Directed by Zelito Vienna - 1985 - Brazil
  • La Bela Palomera / Directed by Rui Guerra - 1987 - Brazil
  • Kuarup / Directed by Rui Guerra - 1988 - Brazil
  • Amazonia / Directed by Monti Aguirre - 1990 - USA
  • El Viaje / Directed by Fernando Solanas - 1991 - Argentina
  • Tempo De Paz / Directed by Daniel Filho - 2009 - Brazil
  • Chico Xavier / Directed by Daniel Filho - 2010 - Brazil
Music for Special TV series:
  • As Nadadoras / (Art Video) Tv Manchete of Mariza Alvares Lima - 1986 - Brazil
  • ? - Diadorim / (Art Video) of José de Anchieta - 1987 - Brazil
  • Pantanal / (Documentary) TV Manchete of Washington Novaes - 1986 - Brazil
  • O Pagador De Promessas / (Mini-serie of 15 episodes) TV Globo of Dias Gomes, dir. Tizuca Yamasaki - 1988 - Brazil
  • Um Grito Pela Vida / Conservation International Production - Haroldo e Flavia Castro - 1991 - USA
  • Amazonia Parte II / (serie of 120 episodes) TV Manchete of T. Yamsaki and Regina Braga , dir. Tizuca Yamasaki - 1992 - Brazil
  • Kuarup / (Mini-serie of 5 episodes) TV Manchete of Rui Guerra - 1992 - Brazil
Music for Theater (Brazil):
  • Maria Minhoca / by Maria Clara Machado - 1969
  • Encontro No Bar / by Braulio Pedroso / dir. by Celso Nunes with Camila Amado and Zanoni Perrite - 1973
  • Seria Comico Se Nao Fosse Serio / by Dürrenmatt / dir. by Celso Nunes with Fernanda Montenegro, Mauro Mendoça and Fernando Torres - 1974
  • Festa de Sabado / by Braulio Pedroso & Geraldo Carneiro, dir. de Daniel Filbo and Antonio Pedro with Camila Amado and Antonio Pedro - 1976
  • O Pequeno Principe / by Saint Exupery with Carlos Vereza and Susane Carvalho - 1978
  • Dor De Amor / by Braulio Pedroso dir. by Paulo Cesar Pereio with Paulo Cesar Pereio and Scarlet Moon - 1976
  • Bandeira Dos Cinco Milreis / by Geraldo Carneiro, dir. by Aderbal Jr. with Maria Padiha and Marco Nanini - 1985
  • Passageiro Da Estrela / Dir. by Sergio Fonta, with Lidia Brondi - 1984
  • O Homen Sobre o Parapeito Da Ponte / by Guy Poissy with Carlos Vereza and Clemente Vizcaino - 1987
  • Sonhos De Uma Noite De Verão / by William Shakespeare, dir. by Werner Herzog - 1992 for Exp
Music for expositions of Painters & Sculptors (all in Brazil):
  • Os Muito Universos / by Miralda Pedroso (installation) - 1985
  • Ita-Parica / (Fragmentos de uma exposiçao) by Miralda Pedroso (installation) - 1985
  • Figueira Branca / by Akiko Fujita (Sculpture & Installation) - 1986
  • Os Sete Aneis / by Antonio Peticov (Sculpture) - 1986
Written Music for different assembles:
  • Music for 48 Strings - dedicated to Igor Strawinsky
  • Ritmos & Danças - guitar and Orchestra - dedicated to Léo Brower
  • Dança das Sombras - Chamber Orchestra - 1983
  • 10 Guitar Studies - 1979/1990
  • 10 Strings Quartet - 1987/1990
  • Songbook - released by Editions Gismonti - 1989/1990
  • 10 Piano Studies - 1989/1990
  • Musica de Sobrevivência - Symphonic Music commissioned by Sec. Cultura de São Paulo - 1990
  • Realejo - Chamber Orchestra - 1991
  • Strawa no Sertão - Chamber Orchestra - 1991
  • Cabinda, a cantiga dos Espiritos - (5 movements) Symphonic Music commissioned by Zürich Symphonic Orchestra - 1992
  • Imagem & Variações - Symphonic Music commissioned by São Paulo Symphonic Orchestra - 1992
  • Strawa no Sertão , Maxixe - Symphonic Music commissioned by Copenhagen Symphonic Orchestra - 1993
  • Lundú - Symphonic Music commissioned by Copenhagen Symphonic Orchestra - 1993
  • Forró - Symphonic Music commissioned by Orchestra Symphonic of Bahia - OSBA - 1993
  • Frevo - Symphonic Music commissioned by Cordoba Symphonic Orchestra 1993
  • Dança dos Escravos - Symphonic Music commissioned by Cordoba Symphonic Orchestra - 1993
Previous ‘94 Releases & Works:
  • Gismonti & Vasconcelos - Live at ‘87 Montreux Jazz Festival - Warner Bros. CD
  • Gismonti & C. Haden - Live at ‘89 Montreal Jazz Festival - Polygram Classics CD
  • Gismonti & Ars Nova - Gismonti Vocal Music - ECM Records CD
  • Livro das Ignorânças - Music based in Manoel de Barros Poems - ECM Records CD
  • Casa das Andorinhas - Music for ‘92 Brazilian TV Series - Carmo/ECM CD
  • Bandeira do Brasil - Compilation of E. Gismonti works - Carmo/ECM CD
  • Song Book number 2 - Mundiamusic & Ed. Gismonti - Switzerland - songbook
  • Music for Strings Quartet - Mundiamusic & Ed. Gismonti - Swintzerland - music book

Anouar Brahem


Anouar Brahem (Enver İbrahim) (20 Ekim 1957- ) Tunuslu besteci, udi müzisyen.

Tunus'un Medina bölgesindeki Halfaouine şehrinde 20 Ekim 1957’de doğmuştur. Gravürcü, hattat ve aynı zamanda da bir müzik aşığı olan babasının teşvikiyle, Arap dünyasının lavtası olan ud çalışmalarına 10 yaşındayken, Tunus Ulusal Müzik Konservatuarı’nda ud ustası Ali Sriti ile başlamıştır. Yavaş yavaş Akdeniz çevresi, İran ve Hindistan müziğini içeren şekilde dinleme alanını genişletmiş, daha sonra da caz ilgisini çekmeye başlamıştır. "Çevrenin değişimini seviyordum..." diyor Brahem "... ve sonra tüm bu müzikler arasında mevcut olan yakın bağları keşfettim." Anouar Brahem giderek çağdışı olarak gördüğü, udun şarkıcılara eşlik eden bir enstrüman konumundan uzaklaştığı eğlence müziğinin hâkim olduğu çevreden kopmaya, kendi bestelerini yazmaya ve birçok farklı kültür merkezinde solo konserler vermeye başladı. Perküsyoncu Lassaad Hosni’nin kendisine eşlik ettiği ve yapımcılığını da kendisinin üstlendiği bir albüm çıkarttı. 1981’de yeni deneyimler yaşama güdüsü arttı ve kozmopolit yapıya sahip olan Paris’e yaptığı yolculuk çok farklı alanlardan müzisyenlerle tanışmasını sağladı. "Thalassa Mare Nostrum" adlı balesi için Maurice Béjart ile birlikte ve Costa Gavras’ın filmi “Hana K.” için de lavtacı olarak Gabriel Yared ile birlikte çalıştı. 1985’de Tunus’a geri döndü, Kartaca Festivali’nde çalması için kendisine yapılan davet, Tunus ve Türk müziği ile Fransız cazının tanınmış simalarını bünyesinde toplayan “Liqua 85” grubunu bir araya getirme fırsatını sundu. Bu grubun üyeleri arasında Abdelwaheb Berbech, Erköse Kardeşler, François Jeanneau, Jean-Paul Celea, François Couturier ve daha birçok müzisyen yer alıyordu. Projenin başarısı, Brahem’e Tunus’un Büyük Ulusal Müzik Ödülü’nü kazandırdı. 1987’de Tunus Şehri Müzik Topluluğu’nun (EMVT) müdürlüğüne atandı. Bu dönemdeki belli başlı yapımları, "Leïlatou Tayer" (1988) ve "El Hizam El Dhahbi" (1989) oldu. Rabeb (1989) ve Andalousiat (1990) ile klasik Arap müziğine dönüş yaptı. Marjinal çalışması Ennaoura el achiqua, hem basında hem de kamuoyunda önemli etki bıraktı. Ünlü Tunuslu müzisyenler Bekir Semli ve Lassaad Hosni ile birlikte Barzakh’ı kaydetti. 1991 yılında Barbaros Erköse ve Kudsi Ergüner’le Conte de L’Incroyable Amour adlı albümünün kaydını tamamladı. 1994’de Norveçli saksofoncu Jan Garbarek ve Pakistanlı tabla ustası Shaukat Hüseyin ile Madar adlı albümünü çıkarttı. Anouar Brahem, aralarında Nuri Bouzid, Ferid Boughedir, Moufida Tlatli, Iachou Shakespeare ve Mohamed Driss’in yer aldığı yönetmen ve yazarların eserleri için birçok film ve oyun müziği besteledi. Saksofonda John Surman ve başta Dave Holland ile kaydettiği Thimar adlı albüm, Almanya’da Preises der Deutshen Shallplattenkritik Ödülü’nü kazandı, İngiliz dergisi Jazz Wise tarafından da Yılın En İyi Caz Albümü seçildi. İlhamını nereden aldığı sorulduğunda "... bir yandan göğe yükselir ve daha fazla yer kaplarken, diğer yandan gelişmeye ve köklerini toprağın derinliklerine gömmeye çalışan bir ağaçtan... ” der. Bu, muhtemelen doğduğu yer olan, kökleri Arap-İslam kültürüne dayanan, Afrika ve Akdeniz etkileriyle beslenen, izlerini her zaman sanatçının çalışmalarında bulabileceğiniz başlı başına bir güneş sistemi olan çok yönlü Tunus ile bağlantılı bir imge. Değişemeyen ve şartlara ayak uyduramayan bir geleneğin ölmeye mahkûm olduğuna inanan Brahem, işte bu nedenle herhangi bir çekince duymaksızın zorluklarla mücadele etmeyi ve müziğini yeni ifade şekillerine açmayı tercih etmektedir. Frankfurter Allegemeine Dergisi’nde Wolfgang Sandner’in de yazdığı gibi “Tunus’dan gelen bu adamın yeni müzikler aramakla oldukça meşgul olan caz müzisyenlerinin çok ötesinde olduğu aşikâr”.

Discography
1991 - Barzakh - Lassad Hosni ve Bechir Selmi ile.
1992 - Conte de l'incroyable amour - Barbaros Erköse ile.
1994 - Madar -Jan Garbarek ve Ustad Shaukat Hussain Khan ile.
1995 - Khomsa - Richard Galliano , Bechir Selmi ve Francois Couturier ile.
1998 - Thimar - John Surman ve Dave Holland ile.
2000 - Astrakan Café - Barbaros Erköse ve Lassad Hosni ile.



2002 - Charmediterranéen - Orchestre National de Jazz and Gianluigi Trovesi ile.
2002 - Le Pas du Chat Noir - Francois Couturier ve Jean-Louis Matinier ile.
2006 - Voyage de Sahar - Francois Couturier ve Jean-Louis Matinier ile.
Related Posts with Thumbnails