DO MAJOR GAM (C MAJOR)


Gitar öğrenirken herkes ilk önce parça çalmak ister! Haklısınız. Ama şunu da  göz ardı etmeyin, alfabe yi bilmeden kitap okuyamayacağını bilen zihniyet, nedense konu gitar olunca bir anda saflaşır, anlamazlıktan gelir :) İyi gitar çalan sadece çalar, ama notayla bilerek ve hayal kurabilen, parçaya hayat veren kişiler şarkıları yaşar ve yaşatır. 
O yüzden biraz Gam çekmek gerekiyor:) Yada Gam çalmak!
Aşağıda verdiğim çalışmalar belirli bir seviyeye gelmiş, ama halen notayı ısrarla ilk defa görüyormuş gibi davranan öğrencilerimedir.
E hadi o zaman iş başına!
Do Major ( C major scale) gamı değişik pozisyonlarda çalışalım.






4.Sayfadaki yazıyı özellikle ekliyorum :)

Şimdi "...biz ne zaman Akorlar öğrenip hava atacağım..." diyenlere sesleniyorum! Sabrederseniz hem akorların nasıl oluştuğunu hemde akorlarla beraber güzel solaların sırrını keşfedeceksiniz!
Akor; yanlış bildiği üzere bütün tellere bangır bangır vurmak değildir. Yarinde ve zamanında tınlayan iki seste bir akordur.
Yani en az iki sesten oluşan sesler birliğine AKOR diyeceğiz.
Akorlar dizilerin ( gamların) içindeki seslerden oluşur. Gam çalmadan öğrenilen akorları ve öğrendim diyenleri " Yetmiş yaşından sonra hammalık yapmaya çalışan emeklilere. " benzetiyorum. Bünye taşımıyor yani :)
Aşağıda farkına varmadan yedi tane akor öğreneceksiniz ve bunları tek tek ezberleme hammalığı yapmak yerine, deney yapan bir laborant gibi keşfederek öğreneceğiz. Tek yapmanız gereken sabırla aşağıdaki çalışmayı çözmek.
Notaları aynı anda basın, pozisyon değişikliklerini TAB dan dikkatli takip edin, parmak numaralarına uyun, çalıştıktan sonra 10 dakika uyuyun:), kafanızda çalışmaya devam edin...

ETNOMÜZİKOLOJİ


Paylaş

Frances Densmore, Amerikan Etnoloji Bürosu için Blackfoot kabilesi şefi Dağ Şefi ile kayıt yaparken Müziği kültürel bağlamında irdeleyen müzik bilimine etnomüzikoloji denir. İngilizcesi Ethnomusicology'dir. Kültürel müzikoloji dendiği gibi "Sosyolojik yaklaşımla müzik" olarak da tanımlanmaktadır.
Etnomüzikologlara göre müzikbilimcisi (müzikolog) müziğin kendisi üzerine çalışırken, etnomüzikolog tıpkı kültürel müzikolojide olduğu gibi müziği daha geniş kültürel çerçevesinde inceler görüşü yaygındır. etnomüzikologların, sadece derlemeci olduğuna dair yaygın ancak "yanlış" söylentiler vardır. Günümüzde etnomüzikologlar her ne kadar popüler kültür alanındaki ürünlere yönelmiş olsalar da, kimileri yeni notasyon teknikleri ve açıklamalı çaışmalar içerisinde yer almaktadırlar. Etnomüzikoloji disiplinler arası önemli bir yerde bulunmakta ve antropoloji, tarih, sosyoloji, etimoloji, semiotik, matematik ve birçok başka bilim dalından yararlanmaktadır.

Bunun en büyük nedeni ise çalışılmakta olunan alan üzerinde hakimiyetin büyük ölçüde kurulabilinmesini sağlamaktır. etnomüzikologlar ilk zamanlarında kayıtlarını işitsel olarak alıyor olsalar da günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle görsel ve işitsel kayıtları çok daha çağdaş bir biçimde kendi lehlerine çevirmektedirler. etnomüzikolojinin tanımına yönelik pek çok tartışma günümüzde de sürmektedir.

Dünyaca ünlü etnomüzikologlar Don Campbell Bruno Nettl Terry E. Miller David Morton Béla Bartók Zoltán Kodály Robert E. Brown Türkiye'de Akademik Çalışmalar Türkiye'de etnomüzikoloji alanında; İstanbul Teknik Üniversitesi, Müzik İleri Araştırmalar Merkezi'nde (MIAM) Yüksek Lisans ve Doktora Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Yüksek Lisans ve Doktora Yıldız Teknik Üniversitesi'nde Lisans, Yüksek Lisans Hacettepe Üniversitesi'nde Yüksek Lisans düzeyinde etnomüzikoloji eğitimi verilmektedir. Ayrıca birçok Türk Müziği Devlet Konservatuarında "etnomüzikoloji" derecesi "müzikoloji" başlığı altında derecesi verilmektedir. Örneğin; İstanbul Teknik Üniversitesi, Türk Müziği Devlet Konservatuarı, Müzikoloji ve Müzik Teorisi Doktora Programı ile Müzikoloji Lisans Programı.

Alıntı: http://www.genbilim.com/content/view/8718/86/


Related Posts with Thumbnails