Pulp fiction - Misirlou - Yaralı gönlüm nota ve akor

Bu parçanın genel olarak bestesinin kime ait olduğu tartışma konusu olsa da aslen Rum halk danslarından Misilou dansı müziğinden alıntı olduğu ve anonim bir eser kanısı daha önde diyebilirim. Zeki Müren'in de "Yaralı gönlüm" olarak seslendirdiği eseri ayrıca Dick Dale isimli bir gitarist farklı bir şekilde 1960 lı yıllarda üne kavuşturduğu bilinmekte. Asıl ününe Quentin Tarantino'nun yönettiği, John Travolta, Uma Thurman.'nın
baş rollerini paylaştığı Pulp Fiction filmiyle milyonların sevdiği bir film müziği olarak hafızalarımıza kazındı.
Ayrıca tüm gitaristlerin müziğe başlama sebebi ve teknik çalışma olarak vazgeçilmesi olan bu parçanın
burada basit başlangıç seviyesindeki öğrenciler için çalınabilir bir düzenlemesini sundum.

Burada amaç sol elde pozisyon değişimlerine alışmak ve değişiklikleri yaparken klavye hakimiyetini sağlayacak bir başlangıç sağlamaktır.
Umarım keyifle çalışılır ve çalınabilir bir uyarlama olmuştur . Kolay gelsin!!!

Süleyman EKER
Şubat 2012




2 yorum:

Adsız dedi ki...

RUm halk dansı olmadığını açıkça ifade edebilirim Rum şarkısı yunan şarkısı yada başka bir avrupa asya şarkısı olmadığını bir arap şarkısı olduğunu çok net söyleyebilirim. büyükdedemin mısırda bu müziği dinlediğini söylediğini ve böyle rock türünden bişey olmadığını ancak melodi kısmının tıpatıp aynı olduğunu biliyorum. Muhtemeldir ki Anonim bir şarkı ve sanat müziği seviyesinde ağır ve yavaş orjinali ve bir aşk şarkısı.Anonim bir şarkı olduğu için yada bestekarın ve güftekarın 1915 lere ulaşamaması sebebiyle herkes çalmış oynamış bu tarihelrden sonra. Belki Mısır tarihi olsa ingilizler osmanlının ve mısır tarihinin içine pisleyip yoketmese birçok güzel şey daha hayatta olabilirdi. Bu yüzden avrupalılara asyalılara rumlara greklere yada arap milletinden başka bir millete mal etmeyin bu şarkıyı. Birçok güzel şarkı / beste orjinali arabistan olsa dahi herşeyi kendilerine hak gören bu işgalci milletlerin eline düştüğünden onların sanıyorsunuz. Bir şarkının kime ait olduğunu az da olsa araştırmadan rum şarkısı ingiliz şarkısı demek bu güzel melodileri biraraya getiren o insanlara büyük haksızlık. Dedem bu şarkıyı 1915 li yıllarda dinlemiş en yakın kayıt sanırım 1927 lerde plak haline getirilmiş. Yani bu şarkıyı söyleyip ünlü olan o veled 20 yaşında ise dedem dinlediğinde o veled 5 yaşında imiş . Bu bir arap bestesidir. Bu kadar eçık ve net.

saragosse dedi ki...

Please do not bring your ideological and political views in discussions about the possible origins of a song. You should present your arguments in a factual way and remain open to counter-arguments. Only so will a polite and friendly discussion become possible and will we all together get closer to the truth. Thank you.

Related Posts with Thumbnails