Sanatsal ve Akademik skandal

Santralistanbul'un, müzeye alınan eserleri satışa çıkarması tepki çekti. "Sözün bittiği yer" diyen sanatçılar "Ricayla alınan eserlerin satılması terbiyesizlik ve kültürsüzlüktür" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin önd e gelen çağdaş sanatçılarının eserlerinin yer aldığı Bilgi Üniversitesi'ne bağlı Santralistanbul Koleksiyonu'ndan eserler, Maçka Mezat tarafından 17 Şubat'ta düzenlenecek müzayedede satışa çıkacak.
3'E BÖLÜP SATIYORLAR
Yurtdışında ya da ülkemizde müze koleksiyonuna giren bir eserin bir daha satışa çıkması sık rastlanan bir durum değil. Eserleri satışa çıkan sanatçılar koleksiyonun satışa çıkmasına büyük tepki gösterdi. Sanatçı Sarkis, "Bu terbiyesizlik, kepazelik, kültürsüzlüktür. Bir müzenin eserleri açık artırmaya koyması düşünülemez. Üstelik 2005'te Aksanat'ta sergilenen ve üç parçadan oluşan tek enstelasyon eserimi üç parça olarak satıyorlar. Oysa o tek bir eser. Müze bizden o eserleri rica ile aldı. Biz de çocuklara faydalı olacak diye, eğitime değer veren ve bir üniversitenin güvencesi altında olan bu müzeye güvenerek eserlerimizi verdik. Hem yeni bir müzeye hem de eğitime destek vermek istedik" dedi. Ressam Mehmet Güleryüz ise "Müzenin eserleri ticari satışa sokabileceğini düşünmedik. Hakkımızda araştırma yapanlara bu müzeyi gösteriyor eserleri orada bulabileceklerini söylüyorduk. Oysa şimdi onlara yapıtımız şurada diyebileceğimiz bir yer yok. Bu tür kurumlar sanatı kendilerine yol olarak seçip yer edinmek için kullanıyor sonra da işleri bitince ilgilerini kesiyorlar" diyerek durumu özetliyor. Ressam Selma Gürbüz ise, "Ankara Galeri Nev ben ve diğer sanatçılardan sembolik fiyatlara bu eserleri alarak gerçekleştirilmesi düşünülen müzeye verdi. Aradan geçen yıllarda müze kurulamadı. Şimdi ise bu eserlerin müzayede yoluyla satışa sunulduğunu görüyorum. Bu sözün bittiği yer" diye konuştu.
'DEĞERİNİ BİLENE'
Santralistanbul eski müdürü Oğuz Özerden ise konuyla ilgili şunları söyledi: "Her yönetimin sanata yaklaşımı farklıdır. Olumlu açıdan bakmaya çalışıyorum. Bu eserler orada bir depoda duracaktı. Oysa şimdi sanatseverlerin duvarlarında olacak. Değerini bilenlere ulaşacak." Akademik skandal Eserler, kurumsal faaliyet için önemliydi. Kaynak : Sabah gazete 03/02/2013

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails