DİĞER ÜLKERELDE ÜNİVERSİTE SINAVLARI ?


Paylaş
Örneğin Hollanda da üniversiteye gitmek için liseyi bitirmiş olmanın yettiğini, yada sadece liseye, orta öğretime gidememiş olanların sınava girmek zorunda olduklarını biliyormuydunuz?
O zaman bakın bakalım diğer ülkeler nasıl bir sınav sistemi uyguluyor.

Yukarıdaki linki inceledeikten sonra aşağıda ki makaleye de bir göz atın. Tavsiye!


SINAV EKONOMİSİ İYİ DURUMDA
 (Kısacası iyi para ediyormuşuz!) 
2010 Yılında ÖSYM, MEB ve İçişleri Bakanlığı'nın yapacağı sınavlara 9.9 milyon kişinin katılacağı belirtilirken, bu sınavlara en az 4.9 milyar TL harcanacağı açıklandı.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) hazırladığı "Hayatımız Sınav" raporunda açıklanan rakamlara göre 2010 yılında ÖSYM'nin yapacağı sınavlara 5 milyona yakın adayın girmesi beklenirken, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapacağı sınavlara 4.7 milyon adayın gireceği tahmin ediliyor. İçişleri bakanlığının yapacağı özel güvenlik sınavına ise 200 bin başvuru bekleniyor.
Aday sayısı büyüdükçe Türkiye'nin sınav ekonomiside büyüyor. YGS-LYS (ÖSS), KPSS, SBS, ehliyet, özel güvenlik sınavı gibi sınavlarla oluşan sınav ekonomisini için Türkiye'de dönen paranın 5 milyar TL olduğu hesaplanıyor. YGS-LYS'ye (ÖSS) hazırlanmak için dershaneye 1.5 milyar TL, kayıt dışı dershaneye 45 milyon TL, özel derse 300 milyon TL, kitaplara 200 milyon TL, KPSS için 100 milyon TL, SBS için 1.2 milyar TL, sürücü kursu ve harçlar 640 milyon TL, özel güvenlik için 110 milyon TL olmak üzere toplam 4 milyar 95 milyon TL kaynak ayırırken, en büyük beş sınav için harcanan para yılda 4.9 milyar TL'yi buluyor.

ÖSYM gelirini artırıyor
Türkiye'de kamuya alınacak personelden, üniversitelere gidecek öğrencilerin seçilmesine, tıpta uzmanlık sınavlarının yapılmasından Türk Silahlı Kuvvetleri'ne girişe kadar birçok farklı sınavı merkezi sistemle düzenleyen ÖSYM'nin 2008'de yaptığı 41 sınava, 4 milyon 844 bin 367 aday başvurdu. 2009 yılında KPSS ön lisans ve ortaöğretim sınavı yapılmadığı için 40 sınava başvuran aday sayısı 2.5 milyona düşerken, raporda bu yıl bu sınavın yapılması ile sayının 5 milyona yaklaşacağı belirtiliyor.

Artan aday sayısı ile birlikte ÖSYM'nin de gelir bütçesi artıyor. Her yıl beklenenden daha fazla gelir elde eden ÖSYM'nin gelirinin bu yılda tahminleri aşması bekleniyor. ÖSYM, 2006'da 232 milyon 452 bin 123 TL gelir elde ederken, planlanandan 51 milyon 401 bin TL fazla gelir elde edildi. 2007'de 163 milyon 710 bin TL gelir elde eden ÖSYM, yine beklentilerinin tam 21 milyon 87 bin TL üzerinde bir gelirle yılı kapattı. 2008 yılı başında 145 milyon 581 bin TL gelir hedefli bir bütçe yapan ÖSYM'nin yıl sonunda gelirleri 245 milyon 266 bin TL olarak gerçekleşti. Bu gelirin 197 milyon 889 bin TL'si ise faaliyet gelirlerinden elde edildi.

ÖSYM'nin artan sınav yüküne bağlı olarak sınavlarda hizmet veren görevli sayısı da artıyor. KPSS ön lisans ve ortaöğretim sınavının yapıldığı yıllar olan 2006'da 700 bin 4 kişi sınavlarda görev alırken, ÖSYM'nin yaptığı sınavlarda 2007'de 445 bin 852 kişi, 2008 yılında ise 808 bin 86 kişi görev yaptı.

Sınav ekonomisinin lokomotifi: ÖSS
Sınav endüstrisinin lokomotifi sayılan üniversiteye giriş sınavları ise tam kayıtlı ve kayıt dışı ekonomisi ile başlı başına bir endüstri konumunda duruyor. 2009 yılında ÖSS'ye başvuran 1 milyon 350 bin 124 adaydan 1 milyon 324 bin 197'si sınava girerken, sınava giren adaylardan yüzde 92.89'unun sınavı geçerli sayıldı ve bu öğrenciler tercih yapma hakkı elde etti. Bu endüstrinin önemli bir parçasını oluşturan dersaneler sektörünün büyüklüğü ise yılda 1.5 Milyar TL olarak hesaplanıyor.

İstanbul 657 dershaneyle ilk sırada yer alırken, bunu 496 dershane ile Ankara ve 187 dershane ile İzmir izliyor. Türkiye'de büyük şehirlerde dershaneye giden bir ÖSS öğrencisinin yılda ortalama 2 bin ile 4 bin TL arasında ücret ödüyor. Türkiye'de ÖSS sınavına giren öğrencilerin üçte birinin dershaneye gittiği tahmin ediliyor

Dersanelerin yanında yaygınlaşmaya başlayan Etüt Merkezlerinin sayıları 6 bine yaklaştığı hesaplanırken, bunun 45 milyon TL'lik kayıt dışı üniversite sınavı ekonomisi olduğu belritiliyor. bu rakamların yanına üniversiteye hazırlanan adayların yüzde 1 nin aldığı özel derslerin ve alınan test kitaplarının maliyeti de eklenince bu kayıtdışı ekonomi 200 milyon TL'yi buluyor.

Sınav piyasanın yeni yıldızı KPSS
Sınav piyasasının yeni ayağı olan KPSS ise rakamlar açısından gün geçtikçe üniversiteye giriş sınavlarına yaklaşıyor. Yurt çapında 450'ye yakın dershane KPSS kursu düzenlerken, bunlara toplamda yaklaşık 100 bin adayın 100 mşiyın TL ödediği tahmin ediliyor. Bu sene yapılacak KPSS sınavına 2 milyon 300 bin kişi bekleniyor. Bunların 500 bin'i A sınıfı ve öğretmenlik için yapılan KPSS lisans sınavına gireceği diğerlerinni ön lisans ve ortaöğretim KPSS sınavına gireceği öngörülüyor.

ÖSYM'nin gerçekleştirdiği 40'a yakın sınavda Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Girişi Sınavı (ALES)'e ortalama 175 bin kişi katılırken, Dikey Geçiş Sınavı'na(DGS) da 75 ile 85 bin üniversite öğrencisi giriyor. UDS (Üniversiteler Arası Kurul) Yabancı Dil Sınavı, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı, Polis Koleji sınavları da yüksek aday katılımıyla gerçekleştirilen sınavlar arasında yer alıyor.

SBS'ye hazırlık 1,2 Milyon TL
Milli Eğitim Bakanlığı da merkezi katılımlı sınavlar gerçekleştirirken bunların başında 3 milyon ilköğretim öğrencisi ilgilendren SBS geliyor. Değişen sınav sistemi ile üç yıla dağılan SBS'ye 2009 yılında 6. sınıftan 1 milyon 37 bin, 7. sınıftan 1 milyon 53 bin, 8. sınıftan 1 milyon 28 bin öğrenci katıldı. 2010'da da yaklaşık 3 milyon öğrencinin SBS'ye girmesi bekleniyor.öğrencşlerşnşn yüzde 40'nın dersaneye gittiği tahmi edilirken, bu durum 1.2 milyarlık bir bir SBS ekonomisi meydana getiriyor.

1 milyon kişi ehliyet aldı
Motorlu Taşıt Sürücü sınavlarıda büyük ölçekli sınavlar arasında yer alırken 2009 yılında 1 milyona yakın kişini ehliyet aldığı belirtiliyor.
Sürücü kursları bu sınavlar öncesinde önemli bir yer tutarken, Özel Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye'de 2009 yılında 600 bin kişi sürücü kurslarına eğitim almak için gitti. Sürücü Kursları, harç ve diğer masraflarla birlikte bu sınavların 640 milyon TL'lik bir ekonomi yarattığı tahmin ediliyor

Hükümetin istihdam umudu özel güvenlik
Hükümetin yeni istihdam alanlarınadan birisi olan Özel Güvenlik sınavları ise İçişlerine bağlı Emniyet Genel Müdürlüğünce yapılıyor. Türkiye'de izni alınan 604 özel güvenlik şirketi olduğu belirtilirken, Özel Güvenlik Yasasına göre özel güvenlik kimlik belgesi olanların 5 yılda bir kursa gidip, ardından da sınava girerek bu kimlik belgelerini yenilemeleri gerekiyor. 2005 yılında ilk özel güvenlik sınavı yapıldığı için bu yıl ilk kez yenileme sınavı yapılacak. yenileme sınavlarına 100 bin yada 120 bin girmesi beklenirken, ilk kez gireceklerle birlik bu rakam 200 binin üzerine çıkıyor. böylece 110 milyon TL'şil bir ekonomide özel güvenlik sınavları için oluşmuş bulunuyor.

"Sınavlara önemli bir kaynak sarf ediliyor"
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, araştırmaya ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye'de sınavlar için önemli bir kaynağın sarf edildiğine dikkat çekti. Arıkan, eğitim sisteminin bunca sorunu varken, YGS ve SBS yarışında bu kadar çok kaynağın sarf edilmesi gerçekten üzücü olduğunu belirirken. her ile üniversite yapılamasının sorunları çözmediğini belirtti. Arıkan, Türkiye'de mesleki ve teknik eğitime, kalifiye eleman yetiştirilmesine daha çok önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

KAYNAK: (soL - Haber Merkezi)

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails