Söke oyun havası
Yöre: AYDIN
Derleme: Muzaffer SARISÖZEN
Klasik Gitar Uyarlama: Süleyman EKER
Bu düzenlemede 6. telin Re (D) sesine akort edilmesi, 2. pozisyon çalışması ve legato bilgileri verilmelidir.
Hayat bir ritimle başlar, O ritme katılan diğer seslerle bir armoni oluşur... Kimi zaman güzel tınlarız bir birimize, kimi zaman disonans! Sonunda! Final çizgisine gelindiğinde hayatın, tekrar işareti ararız ama yoktur genelde... Akortlar tamam mı birbirimize?
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 2’ncisi düzenlenen Türkiye’nin tek gitar festivali olma özelliğini taşıyan Uluslararası Antalya Gitar Festivali 12-16 Şubat tarihleri arasında AKM’de gerçekleştirilecek.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından geçen yıl ilki gerçekleştirilen Uluslararası Antalya Gitar Festivali’ne yurtiçi ile yurtdışından önemli gitar virtüözleri katılmıştı. Festival Antalyalıların yoğun ilgisiyle karşılaşmıştı. Türkiye’nin dünyaca ünlü gitar virtüözü Prof. Dr. Ahmet Kanneci danışmanlığında yapılan festivalin ikincisi 12- 16 Şubat tarihleri arasında AKM’de düzenlenecek.
USTA GİTARİSTLER ANTALYA’DA
Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, 2. Uluslararası Antalya Gitar Festivali ile bu yıl da farklı ülkelerin klasik gitar ustalarını Antalya’da ağırlayacaklarını belirterek, “İspanya’dan Ignacio Rodes, Ukrayna’dan Anna Likhacheva, Avusturya’dan Johann Parier ve ülkemizden Soner Egesel, Eren Süalp, Bekir Küçükay, Ahmet Kanneci gibi birbirinden değerli sanatçılarımızı Antalyalılarla buluşturacağız” dedi.
KENTLE BÜTÜNLEŞECEK
Akaydın şunları söyledi: “Bu yıl Yenimahalle Kültür Merkezi, Akdeniz Üniversitesi ve Muratpaşa Belediyesi Kültür Salonu gibi çeşitli noktalarda da konserler düzenleyerek festivalimizi kentimiz ile bütünleştirmeyi ve böylece daha fazla sanatsevere ulaşmayı amaçlıyoruz. Festival kapsamında konserlerin yanı sıra konferans, söyleşi, paneller ile kültür ve sanat etkinliklerinin kentlere olan katkılarını tartışılacak, Türk gitar yapımcılarının katılımıyla ülkemizde klasik gitarın gelişimini fotoğraflarla sergileyeceğiz.
” GENÇLER İÇİN ATÖLYELER Klasik gitar çalan ve kendini bu alanda geliştirmek isteyen gençler için ücretsiz atölye çalışmaları düzenleyeceklerini anlatan Başkan Akaydın, “Gençlerimiz bu atölye çalışmalarına katılarak, farklı ülkelerinden gelen klasik gitar virtüözlerinden eğitim alma şansına sahip olacaklar. Ayrıca festival kapsamında düzenlenecek yarışma sonucunda başarılı olan bir gencimize klasik gitar hediye edeceğiz ve kapanış töreninde ustalarıyla aynı sahneyi paylaşmasını sağlayacağız” diye konuştu.
FESTİVAL PROGRAMI 12 Şubat 2013 10.00-10.30 Masterclass Kayıt(AKM)
14.00-17.00 Masterclass (Mustafa Erhan)
19.30-20.00 Sergi Açılışı ve Kokteyl
20.30-22.00 Ignacio Rodes Gitar Resitali (AKM Aspendos)
13 Şubat 2013
10.00-12.00 Arabesk Üzerine Çeşitlemeler (Söyleşi) Konuşmacı: Prof. Dr. Ertuğrul Bayraktarkatal (AKM Perge Salonu)
13.30-14.30 Eren Süalp Gitar Resitali (Yenimahalle Kültür Merkezi)
14.00-17.00 Masterclass (Ignacio Rodes) (AKM)
20.30-22.00 Bekir Küçükay Gitar Resitali (AKM Aspendos Salonu)
14 Şubat 2013
10.00-13.00 Masterclass (Soner Egesel)(AKM)
13.30-14.30 Özcan Dal Gitar Resitali ( İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı)
18.00-20.00 Panel ‘Kültür Neden Gereklidir, Festivallerin Kültüre Katkısı Nedir?(AKM Perge Salonu) Başkan: Prof.Dr. Ertuğrul Bayraktar Katılımcılar: Prof.Dr. Adnan Turani Prof.Dr. Ahmet Kanneci Ahmet Say
20.30-22.00 Anna Likhacheva Gitar Resitali (AKM Aspendos Salonu)
15 Şubat 2013
10.00-12.00 Barok Dönem Gitar Müziği (AKM Perge Salonu) Konuşmacı: Dr. Soner Uluocak
13.30-14.30 Soner Egesel Gitar Resitali (Akd. Üni. Atatürk Konferans Salonu)
14.00-17.00 Masterclass (Bekir Küçükay) (AKM ) 20.30-22.00 Johann Palier Gitar Resitali
16 Şubat 2013
10.00-12.00 Gitar Yapımı, Bakımı ve Seçimi (AKM Perge Salonu) Konuşmacı: Arif Türker Gündoğdu
13.30-14.30 Kamil Çağatay Azat Gitar Resitali(Muratpaşa Bel. Kültür Salonu)
14.00-17.00 Masterclass (Johann Palier)(AKM)
20.00-22.30 Gala Gecesi (Sunucu: Toprak Sergen) (AKM Aspendos Salonu)
Santralistanbul'un, müzeye alınan eserleri satışa çıkarması tepki çekti. "Sözün bittiği yer" diyen sanatçılar "Ricayla alınan eserlerin satılması terbiyesizlik ve kültürsüzlüktür" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin önd e gelen çağdaş sanatçılarının eserlerinin yer aldığı Bilgi Üniversitesi'ne bağlı Santralistanbul Koleksiyonu'ndan eserler, Maçka Mezat tarafından 17 Şubat'ta düzenlenecek müzayedede satışa çıkacak.
3'E BÖLÜP SATIYORLAR
Yurtdışında ya da ülkemizde müze koleksiyonuna giren bir eserin bir daha satışa çıkması sık rastlanan bir durum değil. Eserleri satışa çıkan sanatçılar koleksiyonun satışa çıkmasına büyük tepki gösterdi. Sanatçı Sarkis, "Bu terbiyesizlik, kepazelik, kültürsüzlüktür. Bir müzenin eserleri açık artırmaya koyması düşünülemez. Üstelik 2005'te Aksanat'ta sergilenen ve üç parçadan oluşan tek enstelasyon eserimi üç parça olarak satıyorlar. Oysa o tek bir eser. Müze bizden o eserleri rica ile aldı. Biz de çocuklara faydalı olacak diye, eğitime değer veren ve bir üniversitenin güvencesi altında olan bu müzeye güvenerek eserlerimizi verdik. Hem yeni bir müzeye hem de eğitime destek vermek istedik" dedi. Ressam Mehmet Güleryüz ise "Müzenin eserleri ticari satışa sokabileceğini düşünmedik. Hakkımızda araştırma yapanlara bu müzeyi gösteriyor eserleri orada bulabileceklerini söylüyorduk. Oysa şimdi onlara yapıtımız şurada diyebileceğimiz bir yer yok. Bu tür kurumlar sanatı kendilerine yol olarak seçip yer edinmek için kullanıyor sonra da işleri bitince ilgilerini kesiyorlar" diyerek durumu özetliyor. Ressam Selma Gürbüz ise, "Ankara Galeri Nev ben ve diğer sanatçılardan sembolik fiyatlara bu eserleri alarak gerçekleştirilmesi düşünülen müzeye verdi. Aradan geçen yıllarda müze kurulamadı. Şimdi ise bu eserlerin müzayede yoluyla satışa sunulduğunu görüyorum. Bu sözün bittiği yer" diye konuştu.
'DEĞERİNİ BİLENE'
Santralistanbul eski müdürü Oğuz Özerden ise konuyla ilgili şunları söyledi: "Her yönetimin sanata yaklaşımı farklıdır. Olumlu açıdan bakmaya çalışıyorum. Bu eserler orada bir depoda duracaktı. Oysa şimdi sanatseverlerin duvarlarında olacak. Değerini bilenlere ulaşacak." Akademik skandal Eserler, kurumsal faaliyet için önemliydi. Kaynak : Sabah gazete 03/02/2013