Sınav başarısı ve Neurofeedback terapisi

Sınavlarda Daha Yüksek Başarı İçin Neurofeedback Uygulaması
Bazı öğrenciler sınavlarda çok daha rahat ve odaklanmış olurlar. Dikkati odaklama becerisi ve sürdürülebilen dikkat, yeri geldiğinde 1 soru ile belki de binlerce öğrenciye fark yaratmayı sağlamaktadır. Özellikle sınavdaki heyecanı kontrol etmek ve doğru yönlendirmek, diğer öğrencilere göre bir adım öne çıkmayı sağlayan önemli bir faktördür.
Öğrencinin geleceğini belirleyecek olan sınavlardaki dikkatini odaklama becerisi ve odaklanmış dikkatin sürdürülebilme yeteneği, gelecek kariyer basamaklarını belirlemektedir.
Bir çok öğrencinin zeka IQ seviyeleri birbirine yakın ölçülerdedir. Hele yüzbinlerce öğrencinin katıldığı seçme ve yerleştirme sınavlarında, aynı IQ değerine sahip, yani benzer zeka düzeyinde bir çok öğrenci vardır. Esas farkı yaratan ve sınavda diğer öğrencilerin birkaç adım önüne geçilmesi konusunda avantaj sağlayan nedir? Başarılı bir eğitim süreci ya da çok ders çalışma? Bir çok öğrenci benzer düzeyde eğitim sistemlerinden ve benzer ders çalışma tempolarına sahipler.
Öğrenciyi katıldığı sınavda diğer öğrencilere göre avantajlı olmasını sağlayan, dikkatini odaklama,odaklanmış dikkati sınav sonuna kadar sürdürebilme ve sınav heyecanını kontrol edebilme yeteneğidir.
Dikkati odaklama becerisi ve dikkati sürdürme becerisi herkeste eşit midir? İşte asıl fark yaratan cevap buradadır! Seviye belirleme sınavına hazırlanan bir öğrencide dikkati odaklama ve heyecanı kontrol etme becerilerinin çok önemli olduğu anlar şunlardır: - Derste öğretmeni dinlerken - Evde sınav alıştırması ve konu çalışmaları yaparken - Sınav sırasında sorulara odaklanıp, dikkatini toparlarken
Özellikle seviye belirleme sınavlarında, dikkatin sürdürülebilme yeteneğinin önemi çok büyüktür. Sınav sırasında odaklanılan sorulara ve yanıtlara, sınav süresinin tamamında gereken dikkat düzeyinin sağlanması ve bu dükkatin sürdürülebilmesi öğrenci için önemli bir avantajdır.
Verimli ders çalışma becerisi ve sınavda diğer öğrencilere fark yaratılmasını sağlayan beceri, dikkatin sürdürülebilme yeteneğidir. Sınavın ilk yarısında neredeyse tüm öğrenciler odaklanmış ve soruları doğru okuyup, anlamlı yanıtlar oluştururlar. Oysa sınavların 2. Yarısında öğrenciler arasındaki önemli bir fark ortaya çıkmaya ve seviyeleri birbirinden ayırmaya başlar: Odaklanılmış Dikkatin Sürdürülebilmesi
Dikkat Becerisi ve Odaklanılmış Dikkat Süresi Nasıl Gelişir?
Dikkat becerisini kontrolü, beyin ön bölgesinde prefrontal korteksteki dikkat merkezinden yürütülür. Neurofeedback denen yöntem ile, dikkati düzenleyen beyin merkezinin yaydığı elektriksel beyin dalgalarının görüntülenmesi, kontrol edilmesi ve geliştirilmesi mümkün olmaktadır. Beyin dalgalarının görüntülenmesi ve ekranda kişinin kendi beyin dalgalarını kendisinin kontrol etmeyi öğrenmesi üzerine kurulu bir geri-bildirim sistemi olan Neurofeedback uygulaması sırasında, öğrenci kendi dikkat becerisini belirleyen beyin dalgalarını görmektedir. Bu beyin dalgalarını oluşturan dikkat merkezini geliştirici egzersiz programları ile, öğrenci hem dikkatini toparlama becerisini geliştirmekte, hem de odaklanılmış dikkat süresini arttırmayı öğrenmektedir.
Beyin dokusu, birbirine snapslar aracılığıyla bağlı, milyarlarca nörondan (beyin hücresi) oluşmaktadır. Neurofeedback uygulaması ile, sadece seçilen beyin bölgesinin egzersiz ve antreman yapması mümkün olmaktadır. Böylece, uygulanan dikkat egzersiz çalışmaları ile, dikkat becerisi geliştirilmekte ve sınavlarda çok ihtiyaç duyulan dikkati sürdürme kapasitesi arttırılmaktadır.
Neurofeedback, 30 dakikalık seanslar olarak, haftada 2-3 seans olarak uygulanır. Dikkat düzeyinde anlamlı fark 10-12. seanslar sırasında gözlenmeye başlar. Kalıcı ve sürekli etkinin gelişmesi, 30-40. seanslarda olmaktadır. Beyin dokusunda dikkat ile ilgili merkezin uyguladığı egzersiz programları ile, kalıcı şekilde beyin dikkat becerisini geliştirmek mümkün olmaktadır.
Çocuk ve Genç kliniğinde uygulanan Neurofeedback - Dikkat Geliştirme Programı ile çocuğunuzun şu konularda diğer öğrencilere fark yaratmasını sağlarsınız:
- Etkin ders dinleme ve takibi - Daha uzun süre sağlanan dikkat becerisi ile test çözme - Odaklanılmış dikkat becerisinde artış ile sınav süresi boyunca devam eden sürdürülebilir dikkatte artış - Sınavdaki heyecanın kontrol edilmesi ve böylece daha yüksek sınav performansı
ALINTI: Dr. Bora Küçükyazıcı Aile Danışmanı - Neurofeedback Terapisti
Çocuk ve Genç Psikolojik Danışmanlık ve Psikiyatri Merkezi www.cocukvegenc.com Tel: 0 216 3726607 - sınav başarısı , neurofeedback ,
Çocuk Psikiyatrisi Ergen Psikiyatrisi Yetişkin Psikiyatrisi Çocuk Psikolojisi Çocuk Gelişimi Aile Danışmanlığı Okul Başarı Rehberi

Müzik Test 1

Related Posts with Thumbnails